Zašto kosa postaje siva?

Dok ujutro gledate u ogledalo, vidite da je pogodila neizbježna sudbina: vaša prva siva kosa! Bez obzira jeste li u svojim 20 -ima ili 50 -ima, siva kosa na kraju se uhvati.

Tijekom rasta kose, melanociti Napravite pigment i proslijedite ga u stanice potomstva kose u podnožju folikula dlake. Te se stanice zauzvrat pretvaraju u različite komponente rastuće kose.

Kad naša kosa raste, pigmenti se kontinuirano ugrađuju, što rezultira našom jedinstvenom bojom kose. Stanice odgovorne za ovaj postupak su melanociti koji proizvode pigment u podnožju folikula dlake.

U normalnom rastu kose, folikul proizvodi kosu brzinom od oko 1 centimetar mjesečno nekoliko godina.

Ali sve stanice u našem tijelu postaju sve oštećene tijekom našeg života, a ti se melanociti na kraju izgube. Kad se svi melanociti izgube u određenom folikulu dlake, sljedeća kosa koja raste bit će siva ili bijela.

Biologija rasta kose prilično je složena, s mnoštvom specijaliziranih stanica uključenih u strukturu folikula i funkcije dlake. Znanstvenici nastaviti za otkrivanje procesa rasta ljudske kose i pigmentacije.

Što kontrolira pigmentaciju?

Ljudi imaju dvije različite vrste pigmenta. Eumelanin je odgovoran za crne i smeđe boje, dok je feomelanin odgovoran za narančastu i žutu.

Geni određuju mješavinu pigmenata koje svaki pojedinac proizvodi, zbog čega je boja kose često slična u obiteljima.

Točni mehanizmi koji kontroliraju pigmentaciju još nisu jasni. Međutim, nedavni istraživanje ukazuje na fino podešenu interakciju između nekoliko stanica u folikulu dlake.

Izvještava se da stanice za kosu oslobađaju protein koji se zove faktor matičnih stanica, što je zahtjev za proizvodnju pigmenta od strane melanocita. U studijama miša, istraživači su pokazali da ako ovaj protein nije prisutan, boja kose se gubi.

Jednom kada kosa prestane rasti, folikul dlake prolazi dramatične strukturne promjene i ulazi u razdoblje odmora. Tijekom ovog procesa, melanociti prirodno umiru.

Međutim, melanocit Matične stanice U folikulu kose obično proizvodi a Novi set melanocita Na početku sljedećeg ciklusa rasta kose.

Nakon što nova kosa počne rasti, ovi melanociti još jednom osiguraju da je pigmentacija dostupna. Ali kad su melanociti oštećeni ili odsutni, kosa koja se proizvodi nedostaje boja i može izgledati sivo ili bijelo.

Rast kose nakon oštećenja

Istraživanje pokazao je da ljudski folikuli kose koji proizvode sivu ili bijelu kosu imaju višu razinu staničnih oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. U tim folikulima melanociti i matične stanice melanocita nisu prisutne.

Kod miševa, kada su DNK matičnih stanica melanocita u folikulu dlake bile oštećen, to je rezultiralo trajnim oštećenjem stanica. Te se matične stanice tada nisu mogle reproducirati.

Bez baze matičnih stanica, sljedeći krug rasta kose odvija se bez melanocita, što rezultira sivom kosom.

Iako još nije bilo moguće u potpunosti uspostaviti uzrok i posljedica tijekom sive kose kod ljudi, nakupljanje oštećenja u matičnim stanicama melanocita tijekom vremena najvjerojatnije dovodi do gubitka ove stanične populacije. Svaki folikul dlake na kraju neće moći proizvesti kosu u boji.

Dakle, iako je neizbježno da ćemo jednog dana svi izgubiti pigment za kosu, zašto neki od nas u 20 -ih godina idu sivo, dok se neki od nas drže na svojim šarenim bravama do 50 -ih? Istraživanje iz 2016 pokazali su da su pojedinci s određenom varijantom regulatornog faktora 4 genskog interferona skloni ranijim sivama.

Kao i kod mnogih drugih naših osobina, možemo zahvaliti i našim roditeljima što su prešli njihovu sklonost za sivu prema nama.

Komentiraj