Što uzrokuje multiple sklerozu? Studija orijentira pronalazi trag

Multiple skleroze može uzrokovati oslabljujući umor, probleme s vidom, oslabljenu ravnotežu i koordinaciju i krutost mišića. Obično se onemogućuje, a njegovi uzroci još nisu jasno identificirani.

U Multipla skleroza (MS), naš imunološki sustav pogrešno napada mijelin ili omotač koji pokriva akson.

Akson je projekcija koja omogućava moždanim stanicama slanje električnih signala koji nose informacije.

Kako se šteta događa, različite funkcije – poput motoričkih i kognitivnih funkcija i vida – postupno su oštećene.

Prema Atlas, MS resurs koji su zajedno sastavili Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Međunarodna federacija MS -a u 2008. godini, na globalnoj razini, “srednja procjena prevalencije MS -a je 30 na 100 000”, a Sjedinjene Države imaju jednu od najviših prevalencija od MS slučajeva.

Što točno uzrokuje MS, još uvijek nije jasno, što znači da se, trenutno, tretmani usredotočuju na upravljanje simptomima stanja, a ne na uklanjanje njegovih bioloških okidača.

No, nastajanje sa Sveučilišta u Ženevi i bolnica Sveučilišta u Ženevi – obje u Švicarskoj – možda su nas upravo približile razumijevanju onoga što pokreće razvoj ove bolesti.

“Odlučili smo”, objašnjava viši istraživač Doron Merkler, “analizirati zarazne čimbenike [u MS] proučavanjem autoimunih reakcija koje su izazvali različiti patogeni.”

“Ovo je trebalo pokušati odrediti element koji bi mogao utjecati na razvoj [MS] tamo gdje je došlo do infekcije”, dodaje on.

Tim nalazi objavljeni su jučer u časopisu Imunitet.

Virusni patogen pokreće autoimunost

Merkler i tim odlučili su testirati reakciju imunološkog sustava na dva različita patogena ili bakterije koje uzrokuju bolest-virusne i bakterijske-kako bi shvatili što bi moglo izazvati odgovor u skladu s razvojem MS-a.

Da bi to učinili, radili su s modelom miša, ubrizgavajući svaku vrstu patogena u zdrave glodare.

Ono što su primijetili bilo je da je određena vrsta bijelih krvnih stanica – CD8+ T limfociti – koji igraju ključnu ulogu u imunološkom odgovoru tijela, reagira na slične načine i na virus i na bakterijski patogen.

“Vidjeli smo kvantitativno identičnu imunološku reakciju iz limfocita zvanih CD8+ T”, kaže prvi autor Nicolas Page.

“Međutim”, dodaje on, “samo je miš zaražen virusnim patogenom razvio upalnu bolest mozga koja podsjeća na [MS].”

Ovo je opažanje dovelo znanstvenike da ispituju ekspresiju gena u CD8+ T stanicama, kako bi vidjeli kako je utjecao na virusni patogen.

Otkrili su da limfociti koji su reagirali na bakteriju izrazili su određeni faktor vezanja DNA ili proteine koji pomažu u organiziranju DNK: Tox.

Tox doprinosi razvoju određenih limfocita koji zatim postavljaju imunološki odgovor kao reakcija na strana tijela koja se smatraju prijetećim.

U ovom slučaju, kako Page dalje objašnjava, “otkrili su da upala Okolina utječe na izraz TOX -a u T limfocitima i da bi mogao igrati ulogu u pokretanju MS -a.”

Kako tox dovodi do MS?

Ali kako je tim mogao odlučiti je li ekspresija Toxa u stvari bila presudna u razvoju autoimune bolesti poput MS -a? Mislili su da je dobar način dokazivanja svog značaja bio potiskivanje faktora vezanja DNK u CD8+ T stanicama zdravih miševa.

Ono što su istraživači tada primijetili bilo je, po Merklerovim riječima, da su “iako su primili virusni patogen, miševi nisu razvili bolest.”

Obično su nam mozak dobro opremljen za uklanjanje autoimunih reakcija koje bi mogle oštetiti neurone i utjecati središnji živčani sustav.

“Naš mozak ima ograničenu regenerativnu sposobnost, zbog čega se moraju zaštititi od imunoloških reakcija tijela, što može uništiti njegove stanice želeći se boriti protiv virusa, stvarajući nepovratnu štetu”, objašnjava Merkler.

“Mozak zatim postavlja prepreke koje blokiraju prolazak T limfocita”, dodaje on.

Međutim, kada se TOX aktivira u CD8+ T limfocitima, to čini stanice koje nisu u stanju primiti neke od signala koje mozak šalje kako bi ih spriječio da napadnu zdrave neurone. Dakle, bez ovog „memoranduma“, limfociti tada postavljaju autoimuni odgovor koji cilja na stanice mozga.

“Ovo je ohrabrujući rezultat za razumijevanje uzroka bolesti, ali ima još puno posla kako bi se utvrdilo što stvarno uzrokuje multiple sklerozu kod ljudi”, kaže stranica.

Dakle, sljedeći korak odavde za istraživački tim bit će bolje razumijevanje Toxove uloge i vidjeti može li biti uključen u pokretanje drugih autoimunih bolesti osim MS -a, kao i određenih vrsta Rak.

Komentiraj