Medicina refluksa kiseline: vrste i kada potražiti pomoć

Sfinkter jednjaka: Što znati

Sfinkteri jednjaka su opseg mišića na vrhu i dnu jednjaka – mišićna cijev koja prelazi hranu i piće iz usta u želudac. Sfinkteri jednjaka otvaraju i zatvaraju jednjak na bilo kojem kraju.

Gornji sfinkter sprječava da se zrak ulije u jednjak dok diše, dok donji sfinkter sprečava da hrana teče natrag prema jednjaku. Liječnici ove sfinktere nazivaju gornjim sfinkterom jednjaka (UES) i donjim sfinkterom jednjaka (LES).

Poremećaji sfinktera jednjaka Može utjecati disanje, jedenje i digestija.

Na primjer, slabost ili pritisak na donji sfinkter jednjaka može uzrokovati da hrana teče natrag u ezofagu, uzrokujući refluks i osjećaj žgaravica.

Suprotno tome, kad se les ne opusti kako bi dopustio da hrana prođe, hrana može ostati u jednjaku.

Disfunkcija UES -a mogu napraviti gutajući hranu teško ili bolno. Ovaj fenomen, nazvan disfagija, može se dogoditi kada osoba ima fizičke ili neurološke ozljede. Kod starijih odraslih osoba, demencija je čest uzrok.

Ovaj članak ispituje kako funkcionira sfinkter jednjaka, uvjeti koji mogu uzrokovati njegovu disfunkciju i mogućnosti liječenja za ove uvjete.

Niži sfinkter jednjaka

Donji sfinkter jednjaka uključuje skupinu glatkih mišića u podnožju jednjaka.

Ovi mišići se otvaraju kako bi se hrana mogla ulijevati u želudac. Oni također pomažu jednjaku da pokrene kontrakcije koje premještaju hranu prema dolje i sprečavaju je da teče natrag.

Gornji sfinkter jednjaka 

Gornji sfinkter jednjaka, koji liječnici također mogu nazvati sfinkter u fazingoezofagealu, okrugla je skupina prugastih mišića koja otvara i zatvara jednjak. Obično je zatvoren kada osoba ne jede.

Sprječava da zrak uđe u jednjak, primjerice kada osoba govori. Također sprječava da sadržaj jednjaka uđe natrag u grlo.

Jednjak stvara ritmičke kontrakcije od UE -a do lesa kako bi premjestio hranu prema dolje i iz ezofaga. Liječnici nazivaju ove kontrakcije peristaltiku.

Kako funkcionira sfinkter jednjaka

Glavna uloga jednjaka je pomoći premještanju hrane iz grla u želudac. Dok gravitacija potiče hranu da se kreće prema dolje, sfinkteri također igraju ulogu zatvarajući vrh jednjaka i otvaranjem dna kako bi se hrana prešla u želudac.

Sfinkteri jednjaka također može pomoći Tijelo odlaže štetne tvari. Na primjer, kada osoba povraća, UE se moraju otvoriti za uklanjanje hrane iz jednjaka.

S normalnim gutanjem, UE se otvara samo kad osoba guta hranu i na drugi način ostane zatvorena. Peristaltičke kontrakcije zatim pomaknu hranu niz jednjak. Na dnu jednjaka otvara se Les kako bi se hrana omogućila ispraznu u želudac.

Problemi s UES -om može uzrokovati::

  Problemi s LES -om može uzrokovati::

   Hrana se obično postaje zarobljena u tri područja jednjaka:

    Osobe s disfunkcijom sfinktera jednjaka posebno su osjetljive na zarobljenu hranu u tim područjima.

    Uobičajeni uvjeti 

    Neki uobičajeni uvjeti koji utječu na sfinkteri jednjaka uključuju:

     Opcije liječenja

     Pravi tretman ovisi o razlogu simptoma. Na primjer, osobe s neurološkim pitanjima, poput demencije, ili koji su imali udar često imaju disfagiju od gornje disfunkcije jednjaka.

     Slabost u jednjaku zbog dobi ili ozljeda također može igrati ulogu u poremećajima jednjaka.

     Neke mogućnosti liječenja uključuju:

      Sažetak 

      Sfinkteri jednjaka djeluju poput vrata koja se zatvaraju i otvaraju na temelju potreba tijela. Mišići nisu pod dobrovoljnom kontrolom, ali još uvijek mogu postati slabi zbog širokog raspona zdravstvenih problema.

      Disfunkcija sfinktera jednjaka može biti vrlo bolna, uzrokujući refluks kiseline, probleme jela, pa čak i pothranjenost.

      Ljudi koji imaju probavne probleme ili probleme s gutanjem trebaju se posavjetovati s liječnikom. Dijagnosticiranje temeljnog uzroka može liječiti ili čak izliječiti simptome problema s sfincterom jednjaka.

      Komentiraj