Koliko utjecaja ima alkohol na žensku plodnost?

Iako se apstinencija od alkohola široko preporučuje kada pokušavate zatrudnjeti, njegove točne implikacije na žensku plodnost nisu poznate. Nova studija objavljena u BMJ Grafički interakcija u novim detaljima.

Procjenjuje se da 24 posto parova u razvijenim zemljama treba više od 12 mjeseci da zače.

Budući da je pijenje alkohola prožimajući dio modernog života, njegov utjecaj na plodnost je od velikog interesa.

Procijenjeno 18.2 posto američkih žena u dobi od 18 do 44 godine bavi se pićem (više od četiri pića u jednom sjedenju), tri puta mjesečno.

Više od jednog pića dnevno tijekom trudnoće povezano je s niskom težinom rođenja, poremećajima spektra od fetalnog alkohola i prijevremenim rođenjem.

Međutim, iako je poznato da alkohol utječe na muške i ženske reproduktivne sustave i nerođeni fetus, njegov utjecaj na plodnost nije dobro razumljiv

Revidirani alkohol i plodnost

Službene smjernice u Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Državama i brojnim drugim zemljama preporučuju da se parovi suzdrže od alkohola prilikom pokušaja zatrudnjenja.

Iako je rezanje alkohola prilikom pokušaja začeća razumna preporuka, povezanost između unosa alkohola prije koncepcije i vremena za trudnoću nije detaljno dokumentirana.

Do danas su nalazi iz studija koje su istraživale utjecaj alkohola na plodnost ženskog; Neke veze smanjuju se plodnosti s niskom do umjerenom konzumiranjem alkohola, neki nisu pokazali korelaciju, a drugi su i dalje prijavili neznatno povećanje plodnosti.

Tim danskih istraživača osmislio je prospektivnu kohortnu studiju za preispitivanje ove udruge.

Tim je koristio podatke od 6.120 ženki u dobi od 21-45. Svi sudionici bili su u stabilnim vezama i aktivno su pokušavali zatrudnjeti. Nijedan nije bio uključen u tretmane plodnosti.

Alkohol je izmjeren u standardnim obrocima-1-3, 4-7, 8-13 i 14 ili više jedinica tjedno; Također su usporedili informacije o specifičnoj vrsti alkohola – piva, crvenog ili bijelog vina, desertnog vina ili alkoholnih pića.

Sudionici su upitnike ispunjavali dva puta mjesečno tijekom 1 godine, ili dok se nije dogodio začeće; Istraživači su im postavili pitanja o statusu trudnoće, uporabi alkohola, menstrualnim ciklusima, učestalosti odnosa i pušenju.

Sveukupno, 4.210 sudionika (69 posto) postigla trudnoću tijekom studije.

Mjerenje utjecaja alkohola na začeće

Žene u skupini s najviše konzumiranja alkohola (14 jedinica ili više tjedno) imale su 37 trudnoća u 307 ciklusa, a one koje nisu pile imale su 1.381 trudnoću u 8.054 ciklusa. Te brojke izjednačavaju s 18 -postotnim smanjenjem vjerojatnosti koju bi žene začele.

Autori zaključuju:

„Čini se da konzumacija manje od 14 obroka alkohola tjedno nema vidljivog učinka na plodnost. Nije primijećena značajna razlika u iznošenju razine konzumacije piva i vina.”

Kad su se računale vrste alkohola – pivo, vino, duhovi – nije bilo mjerljivih razlika u sposobnosti začeća.

Iako je razlika između skupine bez alkohola i 14+ jedinica bila značajna, nijedna razlika između ostalih kategorija nije bila. Kao što autori pišu: „Rezultati nisu podržali učinak konzumacije alkohola na umjerenije razine (jedan do sedam obroka tjedno).”

Papir se oslobađa zajedno s Urednik Napisao DR. Annie Britton sa University College Londona, stručnjakinja za epidemiologiju alkohola; Ona vjeruje da rezultati „nude neke uvjerljivosti.”

“Ukupna apstinencija možda nije potrebna za maksimiziranje stope začeća […] Ako se alkohol troši umjereno, čini se da to možda neće utjecati na plodnost.”

Dr. Annie Britton, diplomski učiteljica, Odjel za epidemiologiju i javno zdravstvo

Britton se također završava s oprezom: “Međutim, bilo bi mudro izbjeći piti, kako za potencijalni poremećaj u menstrualnim ciklusima, tako i za potencijalnu štetu djetetu tijekom rane trudnoće. Ako par ima poteškoća u začeću, ima smisla da oba partnera smanje unos alkohola.”

Studija ima neke nedostatke. Iako je koristio velik broj sudionika, samo 1.2 posto žena palo je u najvišu skupinu za konzumiranje alkohola. Uz to, studija nije uzela u obzir kako i kada se alkohol konzumirao, na primjer, pijenje u usporedbi s redovito raspoređenim pićima tijekom tjedna.

Druga briga koju su autori postavili je da se partnerova konzumacija alkohola nije izmjerila. Kako se zna da alkohol utječe na broj spermija kod muškaraca, to bi mogao biti još jedan utjecajni faktor.

Kao promatračka studija, rezultati ne mogu dokazati uzrok i posljedice; Autori pozivaju na daljnja istraživanja kako bi se utvrdile nalaze.

Pročitajte o studiji koja tvrdi da malo alkohola u trudnoći dovodi u opasnost buduće generacije.

Komentiraj