Crveno vino umjereno može zaštititi zdravlje crijeva

Novo istraživanje sugerira da pijenje crvenog vina umjereno poboljšava bakterijsku raznolikost u našim crijevima i može zaštititi naše cjelokupno zdravlje.

Mnoge su znanstvene studije razmotrile navodne prednosti konzumacije crnog vina.

Od popularne ideje da je malo crnog vina dobro za srce, do manje poznate teorije da spojevi u crvenom vinu mogu imati koristi ili oralno zdravlje, Čini se da pijenje crno vino ima puno skrivenog terapijskog potencijala.

Novo istraživanje dodaje popis mogućih zdravstvenih prednosti Crvenog vina. Promatračka studija, čija je prva autorica Caroline Le Roy iz King’s College Londona u Velikoj Britaniji, ispitala je zdravlje crijeva pića crnog vina i uspoređivala ga s ljudima koji su pili druge vrste alkohola.

Istraživači su otkrili veću raznolikost bakterijskih vrsta u crijevima pića crnog vina u usporedbi s onima koji nisu pili crno vino. Veća bakterijska raznolikost je marker zdravlja crijeva.

Le Roy i kolege objavili su svoja otkrića u časopisu Gastroenterologija.

Polifenoli mogu imati koristi od zdravlja crijeva

Znanstvenici su ispitali podatke 916 ženskih blizanaca i usporedili učinke piva, jabukovača, crnog vina, bijelog vina i alkoholnih pića na mikrobiote crijeva sudionika i cjelokupno zdravlje.

Tim je objasnio potencijalne zbunjenike, kao što su dob, težina, prehrana i socioekonomski status. Nakon razmatranja svih ovih čimbenika, istraživači su i dalje vidjeli povezanost između bakterijske raznolikosti i konzumacije crnog vina.

Pijači crnog vina imali su veći broj različitih bakterija u svojim crijevima, niže stope pretilost, i niže razine kolesterol nego ne-crveni vinski koji piju. Istraživači su potvrdili ove nalaze u tri različite skupine sa sjedištem u U.K., Nizozemska i Sjedinjene Države.

„Iako smo dugo znali o neobjašnjivim prednostima crvenog vina na zdravlju srca“, izvještava prvi autor istraživanja, „Ova studija pokazuje da je umjerena konzumacija crvenog vina povezana s većom raznolikošću i zdravijom mikrobiotom crijeva koja dijelom objašnjava svoju dugo raspravljali o korisnim učincima na zdravlje.”

Profesor Tim Spector, s King’s College Londona, također komentira značaj nalaza, sugerirajući da bi polifenoli mogli biti odgovorni za prednosti Crvenog vina.

„Ovo je jedna od najvećih studija koje su istražile učinke crnog vina u crijevima od gotovo 3000 ljudi u tri različite zemlje i pruža uvid da bi visoka razina polifenola u koži grožđa mogla biti odgovorna za veći dio kontroverznih zdravstvenih koristi Kada se koristi u umjerenosti.”

Polifenoli se prirodno pojavljuju kemikalije koje se nalaze u biljkama. Flavonoidi i fenolne kiseline su vrste polifenola.

Voće i povrće su prirodno vrlo bogato polifenolima, koji su zauzvrat puni antioksidanti Ta borbu protiv oštećenja ćelije. Polifenoli mogu “potaknuti” korisne mikroorganizme koji žive u našim crijevima.

Prethodne studije sugerirale su da polifenoli mogu pomoći u zaštiti od niza kardiometaboličkih uvjeta, poput pretilosti, Dijabetes tipa 2, ili srčana bolest.

Umjerenost je ključna

Međutim, istraživači su upozorili da je njihova promatračka studija. To znači da autori ne mogu potvrditi da je to crveno vino koje uzrokuje ovaj koristan učinak na mikrobiotu. Oni također ističu da je umjerenost ključna.

“Iako smo primijetili povezanost između konzumacije crnog vina i raznolikosti mikrobiote crijeva, čini se da je crveno vino rijetko, kao što je to jednom svaka dva tjedna, dovoljno za promatranje učinka”, kaže prof. Spektor.

“Ako danas morate odabrati jedno alkoholno piće, crno vino je ono koje treba odabrati jer se čini da potencijalno ima koristan učinak na vas i vaše mikrobe u crijevima, što zauzvrat također može pomoći u težini i riziku od srčanih bolesti. Međutim, još uvijek se savjetuje konzumiranje alkohola s umjerenom.”

Prof. Tim Spector

Komentiraj