Ciste: uzroci, vrste i tretmani

Ciste su zatvorene kapsule ili strukture slične vrećici, obično napunjene tekućim, polumolidnim ili plinovitim materijalom, slično kao mjehurić.

Ciste se razlikuju u veličini od mikroskopskih do vrlo velikih. Vrlo velike ciste mogu premjestiti unutarnje organe. U većina su benigni, ali neke ciste mogu biti kancerozne ili prekancerozne.

Cista nije normalan dio tkiva u kojem se nalazi. Ima posebnu membranu i odvojena je od obližnjeg tkiva. Vanjski (kapsularni) dio ciste naziva se zidom ciste.

Ako je vreća ispunjena gnoj, cista je zaražena i pretvorit će se u ono što se naziva apsces.

Ovaj članak razmatra različite vrste ciste, njihove uzroke i simptome i neke mogućnosti liječenja.

Slike

Što uzrokuje ciste?

Ciste su uobičajene i mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu. Često su rezultat infekcije, začepljenih lojnih žlijezda ili piercinga.

Neki drugi uobičajeni uzroci cista uključuju:

  U većini je slučajeva neobično da ciste uzrokuju bol, osim ako se ne puknu, ne zaraze ili su upaljeni.

  Benigne i zloćudne ciste

  Većina cista je dobroćudna i razvija se zbog blokada u tijelu prirodnih sustava odvodnje.

  Međutim, neke ciste mogu biti tumori koji se formiraju unutar tumora. Oni mogu biti zloćudni ili kancerogeni.

  Ciste nisu iste kao tumori. Saznajte više o tumorima vs. Ciste ovdje.

  Simptomi cista

  Znakovi i simptomi uvelike će se razlikovati ovisno o vrsti ciste. U mnogim slučajevima osoba prvo postaje svjesna nenormalne kvržice, posebno kada je cista odmah ispod kože.

  Mnoge unutarnje ciste, poput onih koje se javljaju u bubrezima ili jetri, možda uopće ne uzrokuju simptome. Mogu proći nezapaženo dok skeniraju snimke – poput MRI, Ct, ili skeniranje ultrazvuka – Otkriva ih.

  Ako se cista razvije na mozgu, to može uzrokovati glavobolja i drugi simptomi. Ciste dojke također mogu uzrokovati bol.

  Vrste ciste

  Neke od najčešćih vrsta ciste uključuju:

  Ciste akni

  Cistične akne, ili nodulocistične akne, jaka je vrsta akni u kojoj se pore kože blokiraju, što dovodi do infekcije i upala.

  Arahnoidne ciste

  Arahnoidne ciste mogu utjecati na novorođene bebe.

  Arahnoidna membrana pokriva mozak. Tijekom razvoja fetusa, udvostručuje se ili raspada kako bi se oblikovao nenormalni džep cerebrospinalne tekućine. U nekim slučajevima liječnik će možda trebati isušiti cistu.

  Bakerove ciste

  Bakerove ciste nazivaju se i poplitealne ciste. Osoba s pekarnom cistom često doživljava ispupčenje i osjećaj zatezanja iza koljena. Bol se može pogoršati pri produljenju koljena ili tijekom fizičke aktivnosti.

  Bakerove ciste obično se razvijaju zbog problema sa zglobom koljena, poput artritis ili suza hrskavice.

  Bartholinove ciste

  Bartholinove ciste mogu se dogoditi ako se kanali bartolinske žlijezde, koji su smješteni unutar vagine, blokiraju.

  Liječnik može preporučiti operaciju ili recept antibiotici Kao liječenje.

  Ciste dojke

  Ciste dojke su česte i mogu biti bolne, ali obično ne zahtijevaju nikakav tretman.

  U ženki se ove ciste mogu razviti ili mijenjati u veličini tijekom menstrualnog ciklusa, a često nestaju sami. Međutim, liječnik može isušiti tekućinu ako uzrokuje nelagodu.

  Prema Američko društvo za rak, Jednostavne ciste ne povećavaju rizik od raka dojke. U skladu s tim, postoji mala šansa da složene ciste mogu sadržavati rak ili kasnije povećati rizik od raka, ovisno o rezultatima biopsije.

  Pročitajte više o kvržicama dojki ovdje.

  Chalazion ciste

  Vrlo male žlijezde kapka, nazvane meibomijske žlijezde, napravite mazivo koje izlazi iz sitnih otvora na rubovima kapka. Ciste se ovdje mogu formirati ako su kanali blokirani. Oni su poznati kao chalazion ciste.

  Koloidne ciste

  Koloidne ciste razvijaju se u mozgu i sadrže želatinozni materijal. Liječnici često preporučuju kirurško uklanjanje kao liječenje.

  Dentigerne ciste

  Dentigerne ciste okružuju krunu neobrađenog zuba.

  Dermoidne ciste

  Dermoidne ciste sadrže zrelu kožu, folikule kose, znojne žlijezde i nakupine duge kose, kao i masnoće, kosti, hrskavicu i tkivo štitnjače.

  Epididimske ciste

  Epididimske ciste ili spermatokele formiraju se u žilama pričvršćenim na testise. Ova vrsta ciste je česta i obično ne narušava plodnost ili zahtijeva liječenje. Ako uzrokuje nelagodu, liječnik može predložiti operaciju.

  Pročitajte više o kvržicama testisa ovdje.

  Ciste gangliona

  Ciste gangliona su male, bezopasne ciste koje se formiraju na ili u blizini zgloba ili pokrivaju tetivu. Obično se razvijaju na zglobu, ali mogu se pojaviti i na ruci, stopalu, gležnju ili koljenu.

  Hidatidne ciste

  Hidatidne ciste razviti se zbog relativno malog trakeworm. Te se ciste formiraju u plućima ili jetri. Mogućnosti liječenja uključuju operaciju i lijekove.

  Bubrežne ciste

  Postoji nekoliko vrsta cista bubrega, ili bubrežna cista. Samotne ciste sadrže tekućine, ponekad uključujući i krv. Neki su prisutni pri rođenju, dok tubularne blokade uzrokuju druge.

  Osobe s bubrežnom vaskularnim bolestima mogu imati ciste koje su nastale zbog dilatacije krvnih žila.

  Ciste jajnika

  Ciste jajnika su uobičajen kod žena koje imaju redovito razdoblje. Oni se formiraju tijekom ovulacija.

  Većina ciste jajnika su benigni i ne uzrokuju simptome. Međutim, neki mogu postati toliko veliki da trbuh strši.

  Sindrom policističnih jajnika odnosi se na to kada jajnici razvijaju mnoge male ciste.

  Ciste gušterače

  Većina zdravstvenih radnika ne smatra ciste gušterače kao istinske ciste. Umjesto toga, oni ih nazivaju “pseudocistima”, jer ne sadrže vrste stanica prisutnih u istinskim cistama.

  Oni mogu uključivati stanice obično prisutne u drugim organima, poput želuca ili crijeva.

  Periapikalne ciste

  Periapikalne ciste, poznate i kao radikularne ciste, najčešća su vrsta odontogene ciste, koje su one povezane s stvaranjem i razvojem zuba. Te se ciste obično razvijaju zbog upale pulpe, smrti pulpe ili propadanja zuba.

  Pilar ciste

  Pilar ciste poznate su i kao trichilemmalne ciste. To su ciste ispunjene tekućinom koje se formiraju iz folikula dlake, a obično se razvijaju u vlasištu.

  Pilonidalne ciste

  Pilonidalne ciste formirajte se u koži u blizini repne kosti ili donjeg dijela leđa, a ponekad sadrže uraštenu kosu.

  Te ciste mogu rasti u grozdovima, što ponekad stvara rupu ili šupljinu u koži.

  Ciste pinealne žlijezde

  To su benigne ciste koje se formiraju u epifiza u mozgu. Prema a Studija iz 2007, Ciste pinealne žlijezde su prilično česte.

  Ciste lojke

  Ljudi koriste izraz “cista”Opisati vrstu ciste koja se javlja na koži lica, leđa, vlasišta ili skrotuma.

  Ciste koje se javljaju na ovim lokacijama mogu biti epidermoidne ili pilarne ciste, iako zdravstveni radnici mogu razlikovati razliku tek nakon uklanjanja i analize ciste.

  Izraz “lojna cista” više nije čest. Umjesto toga, zdravstveni radnici nazivaju ih epidermalnim cistama, keratinskim cistama ili epitelnim cistama, prema Američki obiteljski liječnik.

  Tarlov ciste

  Tarlov ciste – poznate i kao perineuralne, perineurijske ili ciste sakralnog živca – nalaze se u podnožju kralježnice i napunjene su cerebrospinalnom tekućinom.

  Ciste vokalne nabora

  Postoje dvije vrste ciste za vokalne nabora: ciste za zadržavanje sluzi i ciste epidermoide.

  Ciste vokalnih nabora mogu ometati kvalitetu govora osobe, ponekad uzrokujući da njihovi glasni kabeli proizvode:

   Tretmani cista

   Mogućnosti liječenja ciste ovisit će o nizu faktora, uključujući vrstu ciste, gdje jest, njegovu veličinu i stupanj nelagode koji uzrokuje.

   Za vrlo velike ciste koje uzrokuju simptome, liječnik može preporučiti kirurško uklanjanje.

   Ponekad mogu isušiti ili aspirirati cistu umetanjem igle ili katetera u šupljinu. Ako cista nije lako dostupna, oni mogu koristiti radiološko snimanje za precizno usmjeravanje igle ili katetera.

   Ponekad zdravstveni stručnjak može ispitati uklonjenu tekućinu pod mikroskopom kako bi utvrdio jesu li stanice karcinoma prisutne ili ne. Ako sumnjaju da je cista kancerozna, mogu sugerirati kirurško uklanjanje, naručiti biopsiju zida ciste ili oboje.

   Mnoge se ciste razvijaju kao rezultat kroničnog ili temeljnog zdravstvenog stanja, kao što je to slučaj s fibrocističnom bolešću dojke ili sindromom policističnih jajnika. U takvim će slučajevima fokus liječenja biti na samom zdravstvenom stanju, a ne na cisti.

   Sažetak

   Ciste su nenormalne, vreće ispunjene tekućinom koje se mogu razviti u tkivima u bilo kojem dijelu tijela. Relativno su česti i postoje mnogo različitih vrsta.

   Infekcije, tumori, paraziti i ozljede mogu uzrokovati ciste. Obično su neprokancerozni.

   Ako je osoba zabrinuta zbog ciste ili je primijetila novu kvržicu, trebala bi vidjeti liječnika za točnu dijagnozu i liječenje, ako je potrebno.
   Podignuti izbočini kože: slike, uzroci i tretman

   Uobičajeno je da se na koži razvijaju povišene izbočine i postoji mnogo različitih uzroka. Izbočine se mogu kretati u veličini i boji. Neke su vrste bolne, dok druge ne uzrokuju nelagodu.

   Mnogo je razloga zbog kojih osoba može razviti povišene izbočine kože. Većinu vremena izbočine su bezopasne. Međutim, osoba bi trebala posjetiti liječnika ako ima problema. Kvrga ponekad može ukazivati na problem takav rak kože.

   Kožni izbočini mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu i posljedica niza uzroka. Među tim uzrocima su:

    Ovaj članak govori o povišenim izbočinama kože koje proizlaze iz tih uzroka, uključujući njihov izgled i moguće tretmane.

    Slike

    Akne

    Akne je jedna od najčešćih vrsta stanja kože, koja utječe do 50 milijuna Amerikanci svake godine.

    Način na koji koža reagira na akne varira, ali može uzrokovati podignute izbočine na koži, obično nazvani “mrlje”, “prištića,”Ili” zits.”One se obično pojavljuju na licu, prsima ili leđima.

    Akne u obliku od miteseri ili bijele glave uzrokuju manje izbočine, dok su papule i pustule nešto veće.

    Liječenje

    Tamo su tri Kategorije ozbiljnosti akni – blage, umjerene i teške.

    Blage akne imaju najmanji broj lezija i liječi se topičkim lijekovima ili laserskim terapijom i svjetlosnom terapijom.

    Umjerene akne su invazivnije i mogu zahtijevati antibiotici ili antiandrogeni za liječenje.

    Teške akne ima najveći broj većine upaljenih lezija.

    Liječenje teških akni može zahtijevati oralni izotretinoin, poput Accutanea, što je snažan tijek liječenja.

    U Američka akademija dermatologije (AAD) napominje da tamnija koža može posebno imati koristi od korištenja kombinacije retinoidnog i benzoil peroksida.

    Saznajte više o liječenju akni na crnoj koži ovdje.

    Mogućnosti liječenja kod kuće za akne uključivati Vanjska upotreba:

     Saznajte više o savjetima za prevenciju i upravljanje za akne ovdje.

     Alergijske reakcije

     Tijelo stvara alergijsku reakciju kada imunološki sustav ima ekstrem odgovor na inače bezopasan faktor u okolišu.

     Između ostalih simptoma, podignuti izbočini mogu se pojaviti kao reakcija na aktiviranje alergena.

     Odgovori kože obično se pojavljuju na područjima koja su bila u kontaktu s alergenima, ali mogu se razviti bilo gdje na tijelu.

     Reakcije kože mogu trajati nekoliko minuta ili sati i mogu se pojaviti kao košnice, kontakt dermatitis ili druge lezije.

     Osip

     Košnice, ili urtikarija, prisutne kao izbočine ili valove na koži. Na bijeloj koži izgledaju crveno. Na tamnijoj koži mogu biti slični boji tona kože. Ponekad se mogu činiti lakšim ili tamnijim od okolne kože.

     Košnice mogu biti akutne ili kronične. Akutne košnice obično se javljaju zbog izlaganja alergenu i ne bi trebale trajati duže od 6 tjedana.

     Saznajte više o košnicama na crnoj koži ovdje.

     Kontaktirajte dermatitis

     Kontaktivni dermatitis pojavljuje se kada koža dođe u kontakt s alergenom ili nadražujući.

     Osoba može primijetiti:

      Prema Ujedinjenom Kraljevstvu Nacionalna zdravstvena služba (NHS), osip se može pojaviti crveno na lakšoj koži i tamno smeđe, sive ili ljubičaste na tamnijoj koži.

      Liječenje

      Lokalni antihistaminici, kortikosteroidne kreme i oralni kortikosteroidi su medicinske mogućnosti ako se razvijaju simptomi.

      Ljudi također mogu smatrati korisnim da se kupa i vlažite odmah nakon toga koristeći emolielete.

      Mjehurić od traume/trenja

      Mjehurići su mjehurići koji sadrže tjelesne tekućine, poput seruma, koji se razvijaju od topline, trenja ili izloženosti kemikalijama, između ostalih uzroka. Mjehurići su prisutni između gornjih slojeva kože. To stvara vidljive izbočine.

      Mjehurići također mogu sadržavati krv, inače poznate kao mjehurići krvi. Oni se mogu pojaviti crveno ili crno.

      Na tamnoj koži izgledat će lakše od okolne kože.

      Mjehurići mogu biti bolni, ali su obično bezopasni. Često se razvijaju na nogama od nošenja cipela, prstiju nakon korištenja olovke ili drugih područja kože nakon izlaganja suncu.

      Liječenje

      Osoba može lagano pokriti blister zavojem.

      Za one koji se pojavljuju na dnu stopala, osoba može rezati obloge u oblik krafne, s rupom u sredini.

      Postavite ovo oko blistera i poklopite zavojem.

      Mjehurići mogu biti nezgodni, ali oni su način na koji je tijelo zaštite područja pod kožom. Zbog toga je najbolje ostaviti blister netaknut ako se razvije.

      Međutim, ako blister uzrokuje neugodnosti ili bol, Aad navodi da osoba može upotrijebiti steriliziranu iglu za probijanje vanjskog sloja i isušivanje tekućine.

      Ljudi bi tada trebali dezinficirati ranu od probijanja sapunom i vodom prije nego što je zapetuju naftom. Ostavite gornji sloj kože netaknut jer će zaštititi ranu ispod.

      Infekcija

      Mnogo je različitih infekcija koje mogu uzrokovati podignute izbočine kože.

      To uključuje:

       Liječenje

       Liječenje će ovisiti o temeljnom uzroku. Osoba može tretirati neke uzroke aktualnim kremama i mastima. To uključuje:

        Neki uzroci bakterija mogu zahtijevati antibiotike, poput infekcije MRSA.

        Rak kože

        Rak kože najčešća je vrsta raka u Sjedinjenim Državama, prema Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). To može biti posljedica previše izlaganja suncu.

        Podignuti izbočini kože mogu biti znak melanoma ili karcinom, koje su vrste karcinoma kože.

        Melanoma

        Tumori melanoma često Započnite u ravnom obliku kao pege ili molove. Razvijaju se i tvore blage kvržice dok pigmentacijske stanice nekontrolirano rastu.

        Tumori melanoma mogu biti smeđi, crni, plavi, preplanuli, crveni, svijetlo sivi ili bez boje. Rast može biti osjetljiv i svrbež, a kako se razvijaju, koža može prevrnuti i lako krvariti.

        Karcinom bazalnih stanica

        Karcinom bazalnih stanica, ili BCC, tvori sjajni, okrugli, sporo rastući udarac koji ljudi ponekad pogreška za akne, ozljede kože, bol ili ožiljak.

        Kvrga često rastu na glavi ili vratu, ali također se razvijaju na rukama, nogama, rukama i, unatoč nedostatku izlaganja suncu, genitalije.

        BCC izbočine su obično ružičaste ili crvene. U nekim slučajevima mogu biti i smeđi, crni, žuti ili bijeli. Simptomi koji se javljaju kod BCC -a uključuju svrbež, osjetljivost, utrnulost i trnce.

        Karcinom kožnih skvamoznih stanica

        Karcinom kožnih skvamoznih stanica ili SCC, svibanj pojaviti se Kao hrskavi ili ljuskavi kvrga ili kvrgava područja kože. Izbočine se obično razvijaju na područjima koja imaju najviše izloženosti suncu, poput lica, ruku ili nogu. Mogu biti bolni i osjetljivi.

        Vrste kožnog SCC -a uključuju:

         Liječenje

         Ako osoba misli da može imati kancersku kožu, trebala bi posjetiti liječnika.

         Liječenje raka kože može uključivati Kombinacija:

          Ostali uzroci

          Mnogo je uzroka povišene kvrge kože. Ostali uzroci uključuju:

           Liječenje

           Liječenje će u konačnici ovisiti o uzroku. Neki naleti kože, poput oznaka kože i keratosis pilaris, ne zahtijevaju medicinski tretman.

           Drugi mogu zahtijevati operaciju ili eksciziju.

           Osoba bi trebala posjetiti liječnika ili dermatologa kako bi razgovarala o potencijalnim mogućnostima liječenja.

           Kontaktiranje liječnika

           S većinom vrsta kože, nije potrebno nazvati liječnika. Međutim, ako osoba ima zabrinutosti zbog kvrge, trebala bi potražiti liječničku pomoć.

           Moguće je pogriješiti teža stanja poput raka kože za blage akne.

           Sažetak

           Većina će ljudi u nekom trenutku doživjeti povišene izbočine na koži. Dolaze u mnogim oblicima, veličinama i bojama i mogu uzrokovati simptome, poput svrbeža ili uopće nema simptoma.

           Podignuti izbočini su obično bezopasni. Oni mogu biti rezultat akni, urazanih dlaka ili oznaka kože, među mnogim drugim uzrocima. Međutim, podignuti izbočini ponekad ukazuju na rak kože. Uvijek je najbolje posjetiti liječnika ako osoba ima brige.
           Svrbež pazuhe i rak: postoji li poveznica?

           Većinu vremena svrbež pazuhe znak su iritacije, infekcije ili stanja kože, poput ekcema ili dermatitisa. U rijetkim slučajevima, međutim, svrbež pazuhe mogu biti znak raka.

           Ovaj članak opisuje dvije vrste Rak To može uzrokovati svrbež pazuhe. Također nacrtamo šest manje teških uzroka svrbeža ispod pazuha, zajedno sa savjetima kako spriječiti svrbež i kada posjetiti liječnika.

           Svrbež pazuha i rak

           Većina slučajeva svrbeža u pazuhu nastaje zbog nekorjasnih stanja kože.

           Međutim, limfomi i upalni rak dojke (IBC) su dvije vrste raka koje mogu uzrokovati svrbež ispod pazuha.

           Limfom

           Limfociti su bijele krvne stanice koje pomažu u zaštiti tijela od infekcije i bolesti. Limfom je rak koji utječe na ove stanice.

           Postoji mnogo različitih vrsta limfoma. Dvije glavne vrste su hodgkin limfom i ne-hodgkin limfom.

           Svrbež utjecati Oko 33% ljudi s Hodgkinovim limfomom i oko 10% ljudi s ne-Hodgkinovim limfomom.

           Svrab se događa zbog kemikalija koje se nazivaju citokini, koji iritiraju živčane završetke u koži. Imunološki sustav oslobađa citokine kao odgovor na stanice limfoma.

           Na mjestima na kojima postoje limfni čvorovi mogu se pojaviti svrbež. Tamo su stotine limfnih čvorova na različitim mjestima u cijelom tijelu, uključujući u pazuhu.

           Ostala mjesta koja mogu svrbež uključuju:

            U nekim slučajevima svrbež može utjecati na cijelo tijelo.

            Ostali simptomi limfoma uključuju:

             Upalni rak dojke

             IBC je a rijedak tip raka dojke koji može uzrokovati svrbež dojke i okolnih područja.

             Ostali simptomi IBC uključuju:

              Nužnost grudi, toplina, oticanje i svrbež često su znakovi manje teške bolesti, poput infekcije, a ne raka.

              U tim slučajevima, ako nema drugih simptoma, liječnik može propisati tijek antibiotici.

              Ako se simptomi ne poboljšaju unutar 7–10 dana od liječenja antibioticima, ljudi bi se trebali vratiti svom liječniku koji može organizirati testove kako bi provjerio znakove raka ili drugog stanja.

              Uobičajeni uzroci svrbežnih pazuha

              Sljedećih šest uvjeta češći su uzroci svrbeža ispod ispod.

              Međusobni

              Međusobni je osip koji se razvija u naborima kože. Intertrigo se javlja kada toplina i vlaga postanu zarobljeni između nabora kože, što rezultira rastom kvasca, gljivica ili bakterija.

              Sam osip je obično crveni ili smeđi i može svrbež ili gori.

              Intertrigo se obično razvija u pazuhu. Može se dogoditi i u sljedećim područjima:

               Liječnik može propisati aktualnu steroidnu kremu za olakšavanje svrbeža i iritacije. U teškim slučajevima mogu propisati antibiotsku ili antifungalnu kremu za čišćenje infekcije.

               Ekcem

               Uvjet ekcem odnosi se na skupinu stanja koja uzrokuju iritaciju kože. U najčešći simptomi su svrbež, crvenilo i upala. To se može pojaviti bilo gdje na tijelu.

               Neki ljudi to također mogu otkriti ekcem utječe na njihovu kožu na druge načine. Ostali simptomi kože mogu uključivati:

                Iako nema lijeka za ekcem, neki tretmani pomažu u ublažavanju simptoma i spriječe da se stanje pogorša.

                Ljudi bi trebali posjetiti liječnika ili dermatologa radi dijagnoze i raspravljati o mogućim tretmanima.

                Nadražujući kontakt dermatitis

                Nadražujući Kontaktirajte dermatitis (ICD) je vrsta ekcema. ICD se javlja kada koža dođe u kontakt s nadražujućim putem.

                Stanje se može razviti iz jedne izloženosti otrovnoj tvari ili ponovljene izloženosti iritantnoj tvari.

                Svaka tvar koja dođe u kontakt s područjem ispod pazuha može iritirati. Primjeri uključuju:

                 Svrbež, gori i ubodi su Uobičajeni simptomi ICD. U teškim slučajevima koža može puknuti i krvariti.

                 Ljudi koji sumnjaju da imaju ICD trebali bi vidjeti liječnika koji će vjerojatno propisati tretmane za liječenje kože i spriječiti da se stanje pogorša.

                 Saznajte više o okidačima i mogućnostima liječenja za kontakt dermatitis ovdje.

                 Toplotni osip

                 Toplotni osip, Poznata i kao Miliaria, je iritacija kože koja se obično javlja u vrućem, vlažnom vremenu.

                 Toplinski osip nastaje kada se znojne žlijezde začepe i ne mogu otpustiti znoj. Voda zarobljena u žlijezdama uzrokuje da ih nabubri. To rezultira bolnim sredstvom za svrbež ili uboda.

                 Toplinski osip obično se pojavljuje kao skup malih prištića ili mjehurići. Klasteri se obično javljaju u pazuhu i na drugim mjestima gdje koža dodiruje kožu.

                 Područja na kojima se može pojaviti toplinski osip uključuju:

                  Toplinski osip obično se rješava nakon što se koža ohladi. Nanošenje hladnih obloga i nošenje labave odjeće može olakšati iritaciju kože.

                  U nekim slučajevima liječnik može propisati losion za ublažavanje boli i nelagode.

                  Hiperhidroza

                  Hiperhidroza je stanje u kojem znojne žlijezde proizvode prekomjernu količinu znoja.

                  Ovo stanje može utjecati na znojne žlijezde po cijelom tijelu ili na one u određenim područjima, poput pazuha.

                  Iako hiperhidroza može uzrokovati sramotu i nelagodu, to je relativno bezopasno stanje. Međutim, hiperhidroza povećava rizik gljivičnih infekcija, što može uzrokovati svrbež ispod pazuha.

                  Loša higijena

                  U pazuhu su dom mnogih različitih bakterija. Loše higijenske prakse mogu dovesti do nakupljanja znoja i prljavštine na koži, što uzrokuje množenje tih bakterija.

                  Višak bakterija dovesti do miris i povećan rizik od infekcije, što zauzvrat može dovesti do svrbeža.

                  Održavanje čistih pazuha važno je za sprječavanje svrbežnih pazuha.

                  Kada posjetiti liječnika

                  Ljudi bi trebali posjetiti liječnika ako misle da bi njihov svrbež u pazuhu mogao biti znak raka. Neki se karcinom mogu više liječiti kada se otkriju rano.

                  Ljudi bi također trebali posjetiti liječnika ako su zabrinuti za sljedeće:

                   Liječnik će ispitati ispod pazuha i propisati će sve potrebne tretmane.

                   U nekim slučajevima liječnik može osobu uputiti dermatologu na specijalističko liječenje.

                   Savjeti za sprečavanje svrbežnih pazuha

                   Mnogi uzroci svrbežnih pazuha mogu se spriječiti.

                   Sljedeći savjeti mogu pomoći u sprječavanju bakterijskih i gljivičnih infekcija:

                    Sljedeći savjeti mogu pomoći u ublažavanju simptoma ekcema pazuha:

                     Sažetak

                     Svrbežnih pazuha obično su znak nekorjasnog stanja kože. Uobičajeni primjeri uključuju infekcije kože ili kronično stanje kože poput ekcema. Liječnik će moći pružiti liječenje za ove uvjete.

                     Rijetko, svrbež pazuhe mogu biti znak raka. Limfom i IBC su dva karcinoma koji mogu uzrokovati svrbež ispod pazuha.

                     Ljudi bi trebali posjetiti liječnika ako se pojavi svrbež ispod bilo kojeg drugog zabrinjavajućeg simptoma.

                     Komentiraj