Blokiranje ovog proteina može zadržati pretilost, dijabetes

Blokiranje proteina u jetri može spriječiti pretilost i srodne bolesti – poput dijabetesa tipa 2 i masne jetre – kod miševa, prema novom istraživanju.

Studija Medicinskog centra za dječje bolnice u Cincinnatiju u Ohiju otkriva da protein nazvan Argonaute 2 (AGO2) kontrolira kako se energija proizvodi i koristi u jetri.

To se čini prigušivanjem RNA, molekule koja nosi genetske upute koje se drže u nacrte DNK u jezgri stanice na staničnoj mašineriji za izradu proteina.

Znanstvenici su otkrili da, prigušivanjem RNA, AGO2 usporava metabolizam u jetri i organovu “Sposobnost obrade prehrane s visokim udjelom masti.”

Međutim, kad su izbrisali Ago2 u jetri miševa na dijeti s visokim udjelom, miševi nisu postali pretili i nisu se razvili Dijabetes tipa 2 i masna bolest jetre.

Masna bolest jetre – ili, točnije, bezalkoholna bolest masne jetre – stanje je u kojem se masnoća gradi u jetri. Može ozbiljno naštetiti organu, čiji je glavni posao čišćenje i detoksikaciju krvi.

Začarani ciklus u poremećenom metabolizmu energije

Nalazi sugeriraju da RNA prigušivanje AGO2 povezuje dva važna procesa: kontrola opskrbe energijom i proizvodnja proteina unutar stanica.

“Ovaj mehanizam”, napominjemo da su istražitelji u nedavno objavljenom Komunikacije prirode papir Na njihovom radu, “može biti jezgra začaranog ciklusa u poremećenom metabolizmu energije u pretiloj jetri.”

Tim je identificirao Ago2 nakon pregleda i analize ponašanja gena i povezanih proteina koje ciljaju u jetri.

Ispitali su učinak brisanja proteina koji igraju ključnu ulogu u metabolizmu jetre kod normalnih i genetski inženjerskih miševa koji su se hranili na dijetu s visokim udjelom masti.

Autorica višeg studija Takahisa Nakamura, docent na Odjelu za pedijatriju u Dječjoj bolnici u Cincinnatiju, upozorava da je znanost “još uvijek osnovna” i da je prerano reći kako bi se mogla prevesti u nove tretmane.

Međutim, mogu biti važne implikacije za liječenje „kroničnih metaboličkih poremećaja poput dijabetes, Masne bolesti jetre i druge bolesti povezane s pretilošću “, napominje on.

Ono što su postigli do sada, sugerira Nakamura, trebalo bi im pomoći u potrazi za potencijalnim novim tretmanima koji ciljaju pretilost i povezane bolesti mijenjanjem energetske ravnoteže u jetri.

Daljnji rad uključivat će potvrdu ovih nalaza u „laboratorijskim modelima“ i razvoj eksperimentalnog blokatora Ago2 za klinička ispitivanja kod ljudi.

Epidemija pretilosti i neravnoteža kalorija

Pretilost je globalni javnozdravstveni problem koji je dostigao proporcije epidemije. Većina ljudi na svijetu sada živi u zemljama u kojima noseći previše težine je fatalniji od prekomjerne težine.

Pitanje je nastalo zbog neravnoteže kalorija; konzumiramo više – ali izgaramo manje – kalorije sada nego prije nekoliko desetljeća.

Glavni razlog zbog kojeg uzimamo više kalorija je taj što je došlo do povećanja potrošnje hrane koja se guste energijom u svijetu-posebno onih s velikom masnoćom.

Također, sagorimo manje kalorija jer se krećemo i vršimo se mnogo manje nego što su to radili naši preci; Sve više koristimo motorizirani prijevoz i imamo više sjedećih poslova i načina života.

Posljedica toga je povećanje mnogih bolesti povezanih s pretilošću, poput srčana bolest, udar, Dijabetes tipa 2, neki karcinom, i masna jetra.

Rezultati nove studije sugeriraju da bi jedan od načina da se to riješi mogao biti mijenjanje metabolizma u jetri ljudi, jer je jetra “glavni organ za potrošnju energije.”

Studija se fokusira na proizvodnju proteina u stanicama, što je jedan od procesa u jetri koji treba puno energije. To čini do 30 posto energije korištene u jetri.

Komentiraj