Beriberi: Uzroci, simptomi i liječenje

Beriberi je poremećaj koji se može dogoditi kada osoba nedostaje tiamina ili vitamin B-1. Jaki nedostatak ove hranjive tvari može dovesti do trajnog oštećenja u živčanom sustavu i srcu.

Riječ beriberi dolazi od sinhalske riječi koja znači “ekstremna slabost”, jer može izazvati teške, pa čak i po život opasne simptome.

U ovom članku saznajte više o Beriberi, uključujući njegove uzroke, simptome i liječenje.

Što je beriberi?

Beriberi je ozbiljno i potencijalno opasno po život koji se razvija ako osoba ima jaku tiamin nedostatak.

Tiamin je bitan hranjivi sastojak koji ljudi dobivaju kroz prehranu. Igra ulogu u mnogim tjelesnim funkcijama, uključujući:

    Teški nedostatak tiamina može spriječiti da tijelo pravilno obavlja ove funkcije.

    Dio onoga što Beriberi čini opasnim je da tiamine ne treba dugo da se iscrpi u tijelu. Kod ljudi s nedostatkom moguće je iscrpiti trgovine tiamina u tijelu u samo 2 do 3 tjedna.

    Postoje dva glavna oblika beriberi:

      Uzrok

      Vodeći uzrok beriberi ili je dijeta s niskom tiaminom ili problem koji ograničava sposobnost tijela da obrađuje tiamin.

      Beriberi je rijedak u razvijenim zemljama. U Sjedinjenim Državama mnoge hrane koje ljudi jedu svaki dan, poput kruha i žitarica, obogaćene su tiaminom. Jedenje ove namirnice trebalo bi biti dovoljno da spriječi nedostatak u većini slučajeva.

      U razvijenim zemljama s jednostavnim pristupom tim namirnicama, glavni uzrok beriberi je poremećaj upotrebe alkohola.

      U Odjel za zdravstvo i ljudske usluge Procijenite da će 80% ljudi koji zloupotrebljavaju alkohol razviti nedostatak tiamina. Alkohol otežava tijelu obradu i apsorbiranje tiamina.

      Bebe također mogu razviti beriberi ako u tiaminu nedostaje majčino mlijeko koje piju ili ako bez ovoga piju formulu samo formulu vitamin.

      Iako se većina slučajeva javlja bez poznate obiteljske veze, rijetko stanje zvano genetski beriberi može blokirati sposobnost tijela da apsorbira vitamin iz hrane.

      Drugi ljudi koji mogu imati veći rizik od beriberi uključuju:

        Simptomi

        Simptomi beriberi mogu varirati ovisno o njenom vrstu.

        Simptomi mokrig beriberi uključuju:

          Simptomi suhih beriberi uključuju:

            U rijetkim, ekstremnim slučajevima nedostatka, beriberi može dovesti do stanja zvanog Wernicke-Korsakoff sindrom. Ovaj je sindrom oblik oštećenja mozga koji je posljedica teškog nedostatka tiamina.

            Osoba s sindromom Wernicke-Korsakoff može osjetiti druge simptome, uključujući:

              Dijagnoza

              Liječnici se oslanjaju i na testove krvi i urina kako bi pomogli mjeriti razinu tiamina u krvotoku osobe kako bi dijagnosticirali beriberi.

              Također će obaviti fizički pregled kako bi provjerili znakove drugih neuroloških oštećenja ili problema sa srcem.

              Znakovi neurološkog oštećenja mogu uključivati poteškoće u hodanju ili uravnoteženim, nedostatak koordinacije i slabih refleksa.

              Liječnik će također provjeriti otkucaje srca osobe i brzinu disanja i potražiti otekline u donjim udovima, što može ukazivati na probleme s srčanim problemima.

              Liječenje

              Cilj liječenja beriberi je povećati razinu tiamina u tijelu. Liječnici mogu preporučiti oralne dodatke ili injekcije za isporuku ovog tiamina, ovisno o cjelokupnom zdravlju osobe. Oni također mogu predložiti uzimanje drugih dodataka za podršku liječenju.

              Tijekom liječenja, liječnici također mogu naručiti redovne testove krvi kako bi provjerili razinu tiamina osobe dok se ne vrate u normalu. Osoba će možda trebati nastaviti uzimati dodatke tiamina s manjom dozom ili izvršiti promjene u svojoj prehrani nakon liječenja kako bi se osiguralo da se beriberi ne ponovi.

              Liječnik također može liječiti sve komplikacije koje proizlaze iz beriberi, poput trajnog živca ili oštećenja srca.

              S ranim liječenjem oštećenje srca i živčanog sustava zbog beriberi može biti reverzibilno. Ako osoba dulje ima nedostatak, neki simptomi mogu ostati čak i nakon liječenja.

              Prevencija

              Sprječavanje beriberi zahtijeva od osobe da konzumira dovoljno tiamina u svojoj prehrani.

              Obično osoba koja jede zdravu, uravnoteženu prehranu s fokusom na cjelovitu hranu, neće trebati brinuti o nedostatku tiamina. Hrana koja prirodno sadrži tiamin uključuje:

                Postoje i mnoge namirnice, poput kruha, žitarica za doručak i peciva, koje proizvođači učvršćuju vitaminima, uključujući tiamin.

                Odjel za zdravstvo i ljudske usluge Imajte na umu da je jedenje utvrđenog kruha i žitarica najčešći način za ljude u U.S. Da biste postigli preporučeni dnevni unos tiamina.

                Trudnice ili dojenje žene trebaju obratiti pažnju na konzumaciju tiamina. Uz to, svatko tko koristi formulu za dovođenje novorođenčadi trebao bi provjeriti da li sadrži dovoljno tiamina.

                Teška konzumacija alkohola je faktor rizika za beriberi. Pijenje manje alkohola može pomoći u smanjenju rizika od beriberi čineći tiamin pristupačnijim tijelu. Osoba koja pije puno alkohola također može razmotriti uzimanje vitamina B-1 ili vitamina B kompleksa dodatka.

                Izgledi

                Svatko tko je doživio simptome Beriberi trebao bi što prije razgovarati sa svojim liječnikom.

                Bez liječenja, beriberi može biti opasan po život zbog rizika zastoj srca ili pogoršanje živčanog sustava.

                S liječenjem, izgledi za ljude s ovim stanjem mnogo su bolji. U većini slučajeva oštećenja srca i živčanog sustava reverzibilna je s ranom intervencijom. Međutim, neki ljudi mogu osjetiti dugoročne simptome, čak i nakon uspješnog liječenja.

                Ako nedostatak dovodi do sindroma Wernicke-Korsakoff, izgled osobe može biti loš, jer je oštećenje mozga koje ovo stanje uzrokuje obično trajno.

                Prevencija je najbolji način da se izbjegne beriberi, a započinje jedenjem zdrave, uravnotežene prehrane. Pristup obogaćenoj hrani, poput kruha i žitarica, može značajno smanjiti vjerojatnost da će osoba dobiti beriberi.
                Čili paprike, marihuana može smanjiti upalu crijeva

                Iako čili paprike i marihuana imaju vrlo različite učinke na mozak, nova studija pokazuje da, kada se konzumira, njihov utjecaj na crijeva možda nije tako različit.

                Istraživači su otkrili da kapsaicin – spoj koji čili paprikama daje njihovu toplinu – cilja receptor u crijevima koji proizvodi spoj zvan anandamid, koji je kemijski sličan spojevima u marihuani.

                U crijevima miševa, otkriveno je da anandamid proizveden zbog potrošnje kapsaicina smanjuje upala Pozivom protuupalnih imunoloških stanica, a čak je i preokrenuo Dijabetes tipa 1 kod glodavaca.

                Studij koautor Pramod Srivastava, profesor imunologije i medicine na Medicinskom fakultetu za zdravstvenu zdravstvenu fakultet UConn u Farmingtonu, CT-u i kolegama kaže da njihova otkrića sugeriraju da i hladna paprika i jestiva marijuana mogu pomoći u liječenju dijabetesa i kolisa tipa 1 (upala debelo crijevo).

                Nadalje, tim kaže da studija postavlja neka važna pitanja o tome kako su imunološki sustav, crijeva i mozak povezani.

                Istraživači su nedavno izvijestili o svojim nalazi u Zbornik radova Nacionalne akademije znanosti.

                Imunološki sustav i mozak “dijele zajednički jezik”

                Srivastava i kolege došli su do njihovih otkrića primjenom kapsaicina na mišje modele dijabetesa tipa 1 i analizirajući kako je spoj čili paprike utjecao na crijeva.

                Istraživači su otkrili da se kapsaicin cilja i veže na receptor nazvan TRPV1, koji je prisutan na specijaliziranim stanicama u gastrointestinalnom traktu. To je dovelo do proizvodnje anandamida.

                Daljnja istraga otkrila je da anandamid ne samo da komunicira s TRPV1 kako bi proizveo više anandamida, već djeluje i s receptorom zvanim CX3CR1, koji regrutuje vrstu makrofaga – ili bijele krvne ćelije – koji smanjuje upalu.

                Kako se razina anandamida povećavala, tako je i razina i aktivnost protuupalnih makrofaga.

                U modelima miša, i kapsaicin i anandamid neovisno su smanjili upalu crijeva, a spoj čili paprike čak je preokrenuo dijabetes tipa 1 kod glodavaca.

                Tim napominje da je anandamid kemijski usporediv sa spojevima koji se nalaze u marihuani, a veže se na kanabinoidne receptore u mozgu. To ne samo da ukazuje na to da jestiva marihuana može smanjiti upalu crijeva, već će baciti dodatno svjetlo na odnos između crijeva, imunološkog sustava i mozga.

                “To vam omogućuje da zamislite načine na koje bi imunološki sustav i mozak mogli razgovarati jedni s drugima. Dijele zajednički jezik “, kaže Srivastava.

                Autori kažu da bi buduća istraživanja trebala istražiti kako jestiva marihuana utječe na upalu crijeva kod ljudi. Prikupljanje takvih podataka sada bi trebao biti jednostavniji postupak zbog legalizacije lijeka u određenim državama.

                “Nadam se da ću surađivati s Upravom za javno zdravstvo u Coloradu kako bih vidio je li utjecaj na težinu kolitisa među redovitim korisnicima jestivog korova”, kaže Srivastava.

                Istraživači također planiraju odrediti precizan molekularni put kojim čili paprike i jestiva marihuana smanjuju upalu crijeva, kao i postoje li drugi receptori koji ciljaju anandamid.

                Saznajte kako jedenje vruće crvene čili paprike može povećati životni vijek.

                Komentiraj