Alkohol i dijabetes: Učinci, razina šećera u krvi i smjernice

Za mnoge ljude konzumiranje čaše alkohola tako često ne predstavlja problem. Međutim, za one sa zdravstvenim stanjima, poput dijabetesa, konzumacija alkohola može utjecati na razinu šećera u krvi i predstavljati zdravstveni rizik.

Razumijevanje onoga što konzumira i kako alkohol utječe na razinu šećera u krvi posebno je važno za ljude s dijabetes.

Brze činjenice o alkoholu i dijabetesu

    Učinci alkohola

    Alkohol je depresivan. Klasificira se kao sedativ-hipnotički lijek jer deprimira središnji živčani sustav.

    Alkohol može utjecati na svaki organ u ljudskom tijelu. Jednom kada ga osoba konzumira, želudac i tanko crijevo brzo ga apsorbira i ulazi u krvotok.

    U prosječnoj osobi jetra se raspada otprilike jedno standardno alkoholno piće na sat. Višak alkohola kreće se po cijelom tijelu. Bilo koji alkohol koji se jetra ne raspada uklanja pluća, bubrezi i kožu kroz urin i znoj.

    Kako alkohol utječe na tijelo osobe, ovisi o tome koliko ih konzumira. U niskim količinama alkohol može djelovati kao stimulans. Na primjer, osoba se može osjećati sretnije ili postati pričljiviji.

    Međutim, pijenje previše alkohola može narušiti tijelo. To je posebno važno za ljude s dijabetesom.

    Razina šećera u krvi

    Sveukupno zdravlje osobe igra značajnu ulogu u načinu na koji njihovo tijelo reagira na alkohol. Osobe s dijabetesom ili drugim problemima šećera u krvi moraju biti oprezni pri konzumiranju alkohola.

    Konzumiranje alkohola može ometati šećer u krvi kao i hormone potrebne za održavanje zdrave razine šećera u krvi. Ljudi koji često konzumiraju puno alkohola mogu izbrisati skladištenje energije za nekoliko sati.

    S vremenom prekomjerna konzumacija alkohola može smanjiti ukupnu učinkovitost inzulina. To rezultira visokom razinom šećera u krvi. Mnogi ljudi sa alkoholna bolest jetre također imaju ili intoleranciju na glukozu ili dijabetes.

    Normalna razina šećera u krvi trebala bi biti u rasponu od 70–100 miligrama po decilitru (MG/DL). Ljudi koji imaju neobrađeni dijabetes uglavnom imaju razinu šećera u krvi veću od 126 mg/dl.

    Ljudi s dijabetesom moraju biti vrlo oprezni kada je u pitanju pijenje alkohola. Dobra je ideja da razgovaraju s liječnikom, tako da temeljito razumiju rizike.

    Neki lijekovi nisu prikladni za upotrebu uz konzumaciju alkohola. Osobe s dijabetesom trebaju biti sigurni da obraćaju pozornost na bilo kakva potencijalna upozorenja.

    Konzumiranje alkohola može dovesti do opasno niske razine šećera u krvi. To je zato što jetra mora raditi na uklanjanju alkohola iz krvi, umjesto da upravlja razinom šećera u krvi. Konzumiranje alkohola također može dovesti do situacijske nesvjesnosti niske razine šećera u krvi.

    Neki od simptoma niske razine šećera u krvi slični su onima koji troše previše alkohola. To uključuje:

      Ostali problemi koji se odnose na alkohol i dijabetes

      Utjecaj alkohola na razinu šećera u krvi nije jedini način na koji može utjecati na nekoga s dijabetesom. Konzumiranje alkohola također može:

        Smjernice za konzumaciju alkohola

        Osobe s dijabetesom koji planiraju piti alkohol trebali bi provjeriti razinu šećera u krvi prije i do 24 sata nakon pijenja. Također bi trebali provjeriti ove razine prije spavanja kako bi osigurali da su stabilne prije spavanja.

        Prema Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), Jedno standardno piće u Sjedinjenim Državama jednako je 14 grama (g) (0.6 unci [oz]) čistog alkohola.

        Pića poput piva i vina mogu imati udio alkohola od 2–20%. Duhovi mogu sadržavati 40–50% ili čak više alkohola.

        Ispod je sadržaj alkohola u nekim uobičajenim alkoholnim pićima, prema CDC -u. Svaka je jednaka jednom piću.

          Također je važno napomenuti da je zbog rastuće popularnosti zanatskog piva udio alkohola u nekim pivima veći od 5%. Obično varira od vrste piva.

          Savjeti

          Osobe s problemima šećera u krvi trebaju izbjegavati konzumiranje miješanih pića i koktela. Ova pića često su puna šećera i praznih kalorija i mogu povećati razinu šećera u krvi.

          U Američko udruženje za dijabetes Preporučuje sljedeće savjete za osobe s dijabetesom kada piju alkohol:

            Različita pića razlikuju se u sadržaju alkohola, ugljikohidrata i šećera i u načinu na koji utječu na razinu šećera u krvi. Sljedeće tablice sadrže podatke iz Odjel za poljoprivredu. Oni pokazuju količinu ugljikohidrata i šećera u različitim alkoholnim pićima.

            Pivo

            Tip Servirati Ugljikohidrati (g) Šećeri (g)
            Lagano pivo 1 limenka ili boca (354 g) 5.81 0.3
            Redovito pivo 1 limenka (356 g) 12.6 0
            Jaka piva 1 boca (355 g) 0.96 0

            Vino

            Tip Servirati Ugljikohidrati (g) Šećeri (g)
            crno vino 5 fl oz 3.84 0.91
            bijelo vino 5 fl oz 3.82 1.41

            Duhovi

            Tip Servirati Ugljikohidrati (g) Šećeri (g)
            Viski 1.5 fl oz 0.04 0.04
            Votka 1.5 fl oz 0 0
            Džin 1.5 fl oz 0 0
            Rum 1.5 fl oz 0 0

            Kokteli

            Tip Servirati Ugljikohidrati (g) Šećeri (g)
            Daiquiri 2 fl oz 4.16 3.35
            Pina Colada 4.5 fl oz 31.95 31.49
            Viski kiseo 3.5 fl oz 13.59 13.55
            Tekila izlazak sunca 6.8 fl oz 23.84 N/a

            Sažetak

            Većina ljudi s dijabetesom može uživati u povremenom alkoholnom piću. Svako alkoholno piće traje između 1 i 1.5 sati do završetka obrade u jetri. Što više alkohola konzumira, to je veći rizik od doživljaja niske razine šećera u krvi.

            Niski simptomi šećera u krvi mogu se odjednom pojaviti i mogu biti opasni ako osoba nije pripremljena. Dobra je ideja jesti ugljikohidrate prije pijenja alkohola kako bi se održala razina šećera u krvi stabilno.

            Osobe s dijabetesom mogu nositi kartice glukoze u slučaju nužde, a trebali bi redovito provjeravati razinu šećera u krvi. Također bi se trebali sjetiti da neki lijekovi za dijabetes možda neće raditi ako konzumiraju previše alkohola.

            Jedna studija ustanovili da žene koje piju umjereno imaju manji rizik od razvoja Dijabetes tipa 2 nego žene koje ne piju. Studija je, međutim, imala niz ograničenja, što bi moglo promijeniti percepciju utjecaja.

            To je rečeno, kad je riječ o alkoholu, ljudi s problemima s šećerom u krvi uvijek bi trebali ostati oprezni. Najbolje je slijediti dnevno preporučene ograničenja potrošnje.

            Pročitajte ovaj članak na španjolskom.

            Komentiraj