ADHD kod djevojčica: simptomi, rani znakovi upozorenja i komplikacije

Hiperaktivni poremećaj deficita pažnje je neurorazvojni poremećaj koji pogađa milijune djece širom svijeta i često se nastavlja u odrasloj dobi.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) napominju da je u 2016. godini, 9.4 posto Od 2 do 17-godišnjaka u Sjedinjenim Državama primili su dijagnozu hiperaktivnog poremećaja deficita pažnje (ADHD) u neko vrijeme.

To uključuje 14.5 posto Od 5 do 17 godina dječaka između 2014. i 2016. i 6.5 posto od 5 do 17-godišnjih djevojčica. Drugim riječima, dječaci su više nego dvostruko vjerojatniji od djevojčica da dobiju dijagnozu ADHD -a.

To je dovelo do pogrešnog uvjerenja među mnogima da je ADHD “dječakov poremećaj” koji se rijetko javlja kod djevojčica.

Prema Institut za djecu, Djevojke mogu ostati bez dijagnoze, jer se njihovi simptomi često razlikuju od dječaka i ne označavaju očigledniji znakovi i kutije za simptome.

Simptomi kod djevojčica

Postoje tri vrste ADHD -a:

Samo nepažljivi: Osoba ima poteškoća s obraćanjem pažnje, ali nema tendenciju da bude ometajući.

Hiperaktivan i impulzivan: Osoba se može dobro usredotočiti, ali njihovo hiperaktivno i impulzivno ponašanje može uzrokovati poremećaje u učionici, na primjer,.

Kombinirani nepažljivi, hiperaktivni i impulzivni: Osoba ima sve gore navedene simptome.

Glavni znakovi i simptomi ADHD -a mogu se primijeniti i na dječake i na djevojčice, ali prema Neke studije, Djevojke imaju veću vjerojatnost da će imati nepažljivi oblik.

Svi simptomi hiperaktivnosti i impulzivnosti koje djevojčice imaju iskustva različito će se predstaviti na način na koji su prisutni kod dječaka.

Sljedeći simptomi posebno će vjerojatno utjecati na djevojke:

Nepažnja: Djevojkama s ADHD -om može se teško koncentrirati. Možda se ne mogu usredotočiti dovoljno dugo da ispune zadatak kod kuće ili škole. Međutim, ako pronađu nešto zanimljivo, možda će ih u potpunosti apsorbirati.

Distraktivnost: Djevojke s ADHD -om mogu se lako odvratiti onim što se događa vani ili vlastitim mislima.

Hiperaktivnost: Neke djevojke s ADHD -om obično se kreću i fidget, poput dječaka, ali druge su mirnije u svojim pokretima. Oni se mogu ljuljati, mijenjati u stolicama ili doodle.

Impulsivnost: Djevojke mogu doživjeti snažne emocije, a to ih može ostaviti nesposobnima da usporavaju ili razmišljaju o onome što kažu. Može im biti teško znati što je, a što nije društveno prikladno, a to može dovesti do poteškoća u stvaranju i održavanju prijatelja.

Izvršni kvar: Organizacijske vještine mogu predstavljati izazov. Djevojke s ADHD-om mogu imati loše vještine upravljanja vremenom, a možda će teško slijediti upute za više koraka ili dovršiti zadatak. Često mogu izgubiti predmete, poput telefona ili važnih papira.

A pregled studija Objavljeno 2014. godine sugerira da žene i djevojke s ADHD -om imaju veću vjerojatnost da će imati unutarnje simptome koji nisu vidljivi drugima. Oni također mogu razviti bolje strategije suočavanja od dječaka s istim stanjem. Kao rezultat toga, učitelji, pedijatri i drugi koji bi obično primjećivali znakove ADHD -a kod dječaka često im nedostaju kad promatraju djevojke.

Kako se simptomi s vremenom mijenjaju

Ako djevojka ima ADHD, ali ne dobiva dijagnozu do odrasle dobi, ona može biti izložena riziku od razvoja drugih stanja ili suočiti se s drugim izazovima, poput:

  Moguće komplikacije

  Dr. Ellen Littman, koautor Razumijevanje djevojčica s ADHD -om, kaže da ako djevojka s ADHD -om ne dobije dijagnozu ili se liječi dok ulazi u adolescenciju i mladu odraslu dob, gotovo će se neizbježno naići na “raspon problema s prilagodbom.”

  ADHD može imati asocijacije s jednim ili više dodatnih poremećaja, poput:

   Žene s ADHD-om imaju veću vjerojatnost da će se uključiti u seksualno ponašanje visokog rizika i razviti supstancu ovisnost, Prema DR. Littman.

   Ostali problemi koje djevojke i žene s ADHD -om mogu doživjeti uključuju:

    Ti čimbenici mogu dovesti do problema s radom i odnosima i nedovoljnom postizanju u različitim aspektima života.

    Znakovi ranog upozorenja

    Rani znakovi ADHD -a kod djevojaka uključuju sljedeće:

     Faktori rizika

     Neki čimbenici koji mogu povećati rizik od razvoja ADHD -a uključuju:

      Po čemu se ADHD razlikuje kod djevojaka?

      Dječaci imaju veću vjerojatnost da će djevojčice dobiti dijagnozu ADHD -a, ali to može biti zato što se stanje često razlikuje kod djevojčica.

      Simptomi mogu biti manje očigledni, a oni ne mogu odgovarati uobičajenim stereotipima povezanim s ADHD -om.

      Istraživanje pokazuje da, iako većina dječaka s ADHD -om obično izražava svoju frustraciju fizički i verbalno, djevojke imaju veću vjerojatnost da će internalizirati svoj bijes i bol.

      Istraživanje koje je proveo DR. Stephen Hinshaw, autor eksplozije ADHD-a, zaključuje da su djevojke s ADHD-om kombiniranog tipa (hiperaktivno-impulzivne i nepažljive) značajno vjerojatnije da će samopovrediti ili pokušati samoubojstvo.

      Međutim, okolo 40 posto djevojke prerastu svoje hiperaktivne i impulsivne simptome u adolescenciji.

      Video: ADHD i Stigma u djevojčicama

      U ovom videu, dr. Hinshaw govori o tome kako stigma ADHD -a može utjecati na djevojke i važnost traženja liječenja.

      Kada vidjeti stručnjaka

      Ako roditelj ili drugi njegovatelji misle da djevojka ima ADHD, trebala bi se posavjetovati s pedijatrom, obiteljskim liječnikom ili liječnikom pedijatrijske medicinske sestre.

      Neki pedijatri imaju specijalističku obuku o ponašanju i razvoju, a mnogi imaju barem poseban interes za to područje. Ostali stručnjaci uključuju dječje psihijatre, psihologe i radne terapeute.

      Ostali korisni kontakti uključuju:

       Liječenje za djevojčice

       Liječnik može propisati lijekove, psihoterapiju ili oboje. Međutim, roditelji i drugi njegovatelji također mogu potaknuti djevojku da upravlja svojim ADHD -om prema:

        Dok djevojka ulazi u adolescenciju i postaje neovisnija, možda će joj trebati podrška kako bi joj pomogla da regulira svoje ponašanje.

        To može uključivati:

         Uvjeti sa sličnim simptomima

         ADHD može biti izazovno dijagnosticirati, dijelom i zato što neki drugi stanja mogu imati slične ili preklapajuće se simptome.

         To uključuje:

          Možda će biti potrebno isključiti ove uvjete prije dijagnosticiranja ADHD -a.

          Komentiraj